Een Huis Kopen In Zweden    Een huis kopen in Zweden     

         Startpagina      E-mail ons                                                             

           Home       E-mail ons                          

Bergwarmte                    
                                                                                                                                                    

Lucht-Lucht ] Lucht-Water ] [ Bergwarmte ] Grond-/Meerwarmte ] CO2 pompen ]



Omhoog

Bij deze systemen wordt de benodigde energie uit het water gehaald dat diep in de berg zit. Hiertoe worden er afhankelijk van het benodigde vermogen een of meerdere gaten van 60 tot 120 meter diep geboord.
Het grondwater wordt naar een wamtewisselaar binnen gepompt waar de energie opgewerktwordt zodat er via en tweede warmtewisselaar water van ongeveer 50 tot 55 graden ontstaat. Het afgekoelde grondwater wordt weer teruggepompt om door de berg opnieuw opgewarmd te worden.
Voordeel van dit systeem is dat het blijft werken onafhankelijk van de buitentemperatuur. Nadeel is de hoge aanschafprijs van ongeveer SEK 120.000 . Daarnaast moet je de installatie aanmelden bij de gemeente omdat je energie uit de grond gebruikt, hier is nu nog geen belasting over verschuldigd, maar je moet wel toestemming vragen.

In het systeem wordt meestal een elektrapatroon gemonteerd om bij veel warmte behoefte het tekort uit de warmtepomp op te vangen. Velen realiseren zich dit niet. Dit beinvloed de besparing natuurlijk negatief. Mede gelet hierop is het belangrijk vast te leggen met de leverancier wat d besparing of het maximale verbruik is. Er is in Zweden een instantie die eventueel bemiddeld als de prestaties niet aan de verwachtingen voldoen.

Door de ontwikkelingen in lucht-water warmtepompen en recentelijk de CO2 systemen van Sanyo is het de vraag of de investering in bergwarmte lonend is. Ging men er eerder van uit dat een terugverdientijd van 10 jaar redelijk was, zo heeft men het nu al over 6 of zelfs 5 jaar.

Bij stroomuitval zou den de liedingen van het grondwater kunnen bevriezen, het is zaak de installateur te vragen hoe dit voorkomen kan worden.

 

Start ] Omhoog ]