Een Huis Kopen In Zweden    Een huis kopen in Zweden     

         Startpagina      E-mail ons                                                             

           Home       E-mail ons                          

Verwarming                    
                                                                                                                                                    

Algemeen ] Soorten Huizen ] Constructie ] Zoeken ] Bereikbaarheid ] Hypotheek ] Kopen ] [ Verwarming ] Electra ] Water ] Riolering ] Huren ]Omhoog Elektra Warmte pompen Olie Pellets Hout Zonne-energie Kombi-systemen Accumulatortank Ons systeem

 

Gezien het klimaat in Zweden en de stijgende kosten van olie en elektriciteit is het verwarmingssysteem een zeer belangrijk onderdeel van een Zweeds huis.
Zaken als comfort en betaalbaarheid zijn hier de sleutelwoorden.De Zweden hebben er een kunst van gemaakt om hun huizen effectief warm te houden in de winter.

Bij elke gemeente is er een 'Energirådgiväre' die je gratis om advies over verwarming, isolatie etc. kan vragen. Dit zijn goed opgeleide mensen die veelal zeer goed engels spreken. Klein nadeel is wel dat ze de mening van de staat wat extra aandacht geven dus nogal neigen naar systemen op pellets en zgn. 'luft-luft värmepumpar' niet zullen propageren. Populair worden nu de zgn combinatie-systemen. Een goed voorbeeld is daarvan te vinden bij Nordic Trä & Bygg .

Globaal kunnen de systemen onderverdeeld worden naar de 'brandstof' die ze gebruiken:

Elektra: dit kan onderverdeeld worden in direkte- en indirekte systemen. 
Bij directe systemen moet gedacht worden aan meestal oliegevulde radiatoren die in elk vertrek aan de muur onder de ramen gehangen zijn. Iets wat bij renovaties voor de jaren 80 populair was in huizen waar geen Centrale Verwarming was. De elektraprijs was toen laag en ook de aanschaf en installatie waren goedkoop. Voordeel is dat het niet kan bevriezen, dus zeer geschikt voor zomerhuizen.
Indirecte systemen zijn bijvoorbeeld een watergevulde CV waarbij het water elektrisch verwarmd wordt of de tegenwoordig populaire warmtepompen die zowel het water van de cv als direkt de lucht in huis kunnen verwarmen.
Concluderend kan gezegd worden dat direkt verwarmende elektra alleen voor zomerhuizen geschikt is en indirekt alleen op basis van warmtepompen.
Olie: Dit is een systeem dat populair was in de tijd dat olie goedkoop was. Het is altijd in combinatie met een watergevuld centraal verwarmingssysteem. Voordeel is het gemak en het weinige onderhoud dat nodig is.  Tegenwoordig worden de oliebranders massaal vervangen door pelletsbranders. Hier zijn speciale ombouwsets voor beschikbaar en de Zweedse staat geeft tot 25% subsidie op de ombouw.
Pellets: Pellets zijn kleine brokjes van geperste houtsnippers. Ze worden met een automatisch toevoersysteem in speciale branders verbrand. Vaak is dit een systeem in plaats van olie, maar er zijn ook systemen die speciaal hiervoor ontworpen zijn. Het is zeer kosten effectief. De prijs per KWh is ongeveer 1/3 van die van elektra of olie, maar dit is mede door de afwezigheid van energiebelasting op pellets.
Hout: Dit is de voordeligste vorm van stoken, maar ook het meeste werk. Om dat werk te verminderen hebben de Zweden het volgende bedacht. Ze gebruiken veelal grote houtkachels waar ongeveer een of twee kruiwagens hout in gaan. Met deze kachels wordt in een keer en hoeveelheid water van 1000 tot 3000 liter water tot ongeveer 80 graden verwarmd. Dit water bevindt zich in een of meerdere opslagtanks. Deze zogenaamde accumulatortanks zijn het hart van het systeem omdat daar alle warmteleveranciers samenkomen.  Dit water wordt daarna door een automatisch systeem gedoseerd door de CV-platen gepompt. Bij koud weer is twee maal per dag de kachel aanmaken genoeg, in het voor en naseizoen is eenmaal voldoende.
De prijs per KWh is ongeveer 25% van die van olie of elektra. En als je zelf bos hebt is het nog goedkoper.
Zonne-energie: Heel populair in Zweden, door het hoge aantal zonuren gedurende het jaar en de lage luchtvochtigheid. In Zweden worden bijna uitsluitend zonnepanelen gebruikt voor het opwekken van warm water.Met dit warme water worden tanks met water opgewarmd die voor opslag van de energie zorgdragen. Dit is dezelfde tank die ook door de pellets of houtkachel verwarmd wordt. Van mei t/m september kan je goed profiteren van de zonne-energie. Mede doordat het warmwater voor o.a. douche ,vaatwasser en wasmachine ook middels een warmte wisselaar aan de energie in de tank onttrokken wordt geeft dit een besparing van ongeveer 25% op de jaarlijkse energiekosten. 
 

 

Start ] Elektra ] Warmte pompen ] Olie ] Pellets ] Hout ] Zonne-energie ] Kombi-systemen ] Accumulatortank ] Ons systeem ]